Effecten

Een Chorus effect kunnen we het beste omschrijven als het veranderen van een strakke toon naar een zwevende toon. Op het pedaal kan de snelheid van de zweving worden ingesteld en de diepte van het frequentiegebied. Aangezien Chorus en Flanger geluiden dicht bij elkaar liggen zijn er ook pedalen die ze beide in een kastje hebben.

Elektrische gitaren produceren samen met de versterker vaak ongewenste harde tonen die buiten het frequentiegebied vallen. Met een compressor kan je dit bepreken. Met als bijkomend resultaat meer dynamiek en sustain.

Voor het digitale tijdperk was er voor een vertraagde soundeffect alleen mogelijk een echo. Het geluid werd opgenomen op een tape en razend snel afgespeeld. Het effect werd mede bepaald door de afstand van de koppen en lengte van tape. In de jaren tachtig werden ze vervangen door de Digital Delay. Sneller, eenvoudiger in gebruik, beter af te stellen en vooral stiller. Toch heeft Boss de bandecho digitaal gereproduceerd.

De Distortion is al jaren het meest verkochte pedaaltje voor gitaar. Een Distortion effect geeft een vervormd geluid dat we van de rock muziek kennen. Het is anders dan een overdrive, deze verandert het geluid net als bij de gain van de versterker. Als het ware een extra voorversterker. Inmiddels zijn er een hoop signature pedalen om zo het stevige geluid van je favorite gitarist te benaderen.

Een Flanger geeft het effect alsof je geluid door een tunnel gaat. Het zijn twee signalen waarvan één een vertraging heeft van minder dan 20ms. Dit harmonisch effect wordt door veel grootheden gebruikt, waarvan Eddie van Halen er een is. Standaard knoppen zijn Depth, waarmee de frequentiediepte wordt bepaald waarover het effect mag werken en Speed. Hiermee wordt de snelheid van het effect bepaald. de Aangezien Chorus en Flanger geluiden dicht bij elkaar liggen zijn er ook pedalen die ze beide in een kastje hebben.

Een Octaver is een effect dat een signaal toevoegd aan je geluid. Dit extra signaal kan een octaaf omhoog of omlaag zijn. Het geeft een hoorbaar gevoel alsof je met een bassist samen speelt

Een traditionele overdrive verandert het geluid net als bij de gain van de versterker, dus een soort van voorversterker. Erg populair bij blues gitaristen, het is een toevoeging van je geluid en behoud je karakter. Veel Distortion effecten doen dit niet en geven een totaal andere sound als je versterker. Een Overdrive geeft over het algemeen meer warmte en sustain aan je sound.

De eerste Reverb effecten kennen we van de veren galm. Nu in het digitale tijdperk zijn er enorm veel verschillende typen galmen, zoals gate, hall en plate, in een kastje. De meeste gitaristen geven de voorkeur aan een mooie springreverb.

Eenvoudig gezegd is een Tremolo, een effect dat klinkt alsof je de volume knop van de gitaar achterelkaar open en dicht draait. Technisch gezien zijn het de Low Frequency Oscillator golven die variëren. Een leuk effect uit de jaren zestig.

Er zijn 54 producten.

Item 1-12 van 54 in totaal item(s)

Actieve filters