Akoestische gitaarsnaren

 • Geplaatst op
 • Door p.j.
 • 0
Akoestische gitaarsnaren

De verschillen tussen snaren voor akoestische gitaar. Alles over de samenstelling en wat voor invloed hebben de verschillende diktes.

Welke snaren zijn het beste voor mijn akoestische gitaar? Dit is een veel gestelde vraag en niet zo eenvoudig te beantwoorden. Als eerste omschrijven we de meest voorkomende materialen waarvan snaren voor een staalsnarige gitaar gemaakt zijn. De twee dunste snaren zijn meestal van een hoogwaardig staal, maar bij de vier dikste snaren zitten de grootste variaties in.

 • 80/20 Bronze snaren wil zeggen dat de winding van de vier dikste snaren zijn samengesteld uit 80% koper en 20% tin. Vaak te herkennen aan de goud gele kleur. Als we de toon vergelijken met bijvoorbeeld fosfor bronze snaren merk je dat er meer hoog en minder mid lage frequenties actief zijn. Hierdoor ervaren gitaristen dit als een openere sound.
 • Fosfor bronze snaren hebben bij de vier dikste snaren een omwikkeling die is samengesteld uit 92% koper, 7% tin en 1% fosfor. Vaak te herkennen aan de koper gele kleur. Als we de toon vergelijken met bijvoorbeeld 80/20 bronze snaren, merk je dat er meer midden en lage frequenties aanwezig zijn. Hierdoor ervaren gitaristen dit als een warmere sound.
 • Coated Strings wil niets anders zeggen dat er een beschermlaagje is aangebracht zodat ze langer mee gaan. Er zijn verschillende technieken om dit te doen. Nadat de snaar gemaakt is wordt hij in zijn geheel gecoat. Het voordeel is dat vuil en zweet niet tussen de windingen gaan zitten en zo minder kans op corrosie, een nadeel kan zijn dat de gitaar minder volume produceert. Een andere techniek is, dat de winding voordat hij op de kern wordt geplaatst wordt voorzien van een coating. Het toonkarakter en volume van een traditionele snaar blijft, maar de kans dat er vuil tussen de omwindingen ontstaat is groter. Gelukkig zorgt de coating dat de snaar niet gaat oxideren, het vuil is met een doekje snel te verwijderen, mits dit consequent wordt gedaan. Het je een hekel aan snaren vervangen, dan zijn snaren met coating de uitkomst, ze gaan namelijk twee tot drie keer langer mee. Nog een positief punt is langer als nieuw aanvoelen. De meeste merken hebben zowel 80/20 bronze snaren met coating als fosfor brons met coating.

Het volgende punt is de snaardikte. Deze worden in inches uitgedrukt, 012 is 0.012". Als dunste setje heb je snaren beginnend bij 010, dit wordt door de meeste fabrikanten "Extra Light" genoemd, gevolgd door 011 "Custom Light", 012 "Light" en 013 is "Medium". Bij nieuwe gitaren worden door de fabriek standaard "Light" snaren gemonteerd, dit is dus de standaard. 

 • Extra Light (010): Veel speelcomfort en minder volume. Met deze dunne snaren kan je gemakkelijk bends maken en het indrukken op de toets gaat ook zeer gemakkelijk.
 • Custom Light (011): Net iets dunner als dat de meeste gitaarbouwers standaard gebruiken. Gaat het indrukken van de snaren op je gitaar lastig, een tandje terug qua dikte kan wonderen doen. Iets meer speelcomfort en dus ook makkelijker om bends te maken. Iets nadelig is de mindere hoeveelheid volume en iets minder vol van sound.
 • Light (012): Koop je een nieuwe akoestische gitaar dan is de kans groot dat de gitaarbouwer gekozen heeft voor een setje 012. Beginnend bij 012 tot meestal 053. Maar er is nog een variant -Medium Light-, de dikste snaar is dan een 056. De drie dunne snaren van een Light setje en de bassen van een Medium set (013). Een standaard Light setje heeft de perfecte balans tussen bespeelbaarheid, volume en toon. Klinken de bassen op je gitaar te mager, dan is het proberen van een Medium Light setje de moeite waard.
 • Medium (013): Veel volume en een volle sound haal je uit dikke snaren. Een setje akoestische gitaarsnaren beginnend met 013 is dan het resultaat. Op veel gitaren zal dit hard werken zijn, maar dan heb je wel een geweldige sound. Goede gitaren kunnen deze extra spanning op de hals wel aan, bij goedkopere instrumenten adviseren we de hals goed in de gaten te houden, deze kan rond gaan staan.

Veel grote fabrikanten leveren onder hun eigen merknaam snaren, zoals Fender, Ibanez en Martin. Maar veel snaren komen niet uit hun eigen fabriek, maar laten ze bij een van onderstaande merken maken. Behalve Martin, dit legendarische merk maakt als sinds er gitaren zijn snaren. Merken als D'Addario, DR Strings, Elixir, Ernie Ball, Rotosound en Thomastik zijn gespecialiseerd in het maken van snaren. Elk merk met zijn eigen visie en daardoor ook andere eigenschappen.  

Koop je een Martin gitaar, dan zitten er natuurlijk Martin snaren op. En bij Music Man zitten er Ernie Ball snaren op, omdat Music Man een divisie van Ernie Ball is. Andere gitaarfabrikanten en bouwers kiezen vaak voor snaren wat voor hun de gunstigste condities zijn. Voor een snarenfabrikant is het belangrijk dat er bij een nieuwe gitaar een kaartje aan de mechanieken hangt van hun merk snaren. Snaren leveranciers hebben baat bij deze promotie, in de winkel koop je een gitaar waarvan de klank bij je past. Dus zijn je snaren versleten ben je geneigd dezelfde snaren terug te kopen. Toch adviseren we eens wat andere merken of andere type snaren te gebruiken, het kan je aangenaam verrassen. 

Hieronder wat tips.

 • Heb je een wat oudere gitaar en je weet niet welke dikte erop zit, dan adviseren we iets dunnere snaren te proberen, zoals 011. Dit is minder belastend voor je hals.
 • Ben je tevreden met je dikte, maar opzoek naar een ander karakter. Kies dan voor een andere materiaal. Meestal duid een goud gele kleur op 80/20 brons snaren en de meer koperachtige kleur op fosfor brons.
 • Speelt je gitaar te zwaar, dan kan je kiezen voor een iets dunner type snaar of voor een setje met een lagere spanning, zoals de DR Strings Rare. Met dezelfde dikte, een gelijkwaardige toon. Meestal wel iets minder volume.
 • Is snaren vervangen niet je ideale hobby, kies dan voor een setje met een coating, deze gaan 2-3 keer langer mee als traditionele snaren.
 • Ben je bezig aan een zoektocht naar de ideale snaar voor je gitaar, wacht dan niet tot je snaren versleten zijn. Nieuwe snaren klinken altijd beter dan degene die op je gitaar zitten. Een eerlijke vergelijking is er dan niet meer.
 • Er zijn gitaristen die een soort snaar gebruiken op verschillende akoestische gitaren. Je kan meer rendement uit je gitaren halen door voor iedere gitaar de juiste set snaren te zoeken.
 • Heb je een gitaar met een piëzo element, dan is het verstandig niet dunner te gaan dan 011. Met 010 loop je het risico dat er te weinig druk op de kam ontstaat en het element niet meer in balans klinkt.
 • Vervang regelmatig je snaren. Nieuwe snaren voelen prettiger aan en laten je gitaar beter klinken. Bij normaal gebruik is om de 2-3 maanden het advies.

Mochten er nog vragen zijn, dan kan je deze naar ons mailen of neem de gitaar mee naar onze winkel voor een gratis advies.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »