Handleiding voor het kopen van je eerste elektrische gitaar

  • Geplaatst op
  • Door p.j.
  • 0
Handleiding voor het kopen van je eerste elektrische gitaar

Veel beginnende gitaristen vinden het moeilijk een geschikte elektrische gitaar uit te zoeken. Met deze handleiding helpen we een stukje.

Als je deze blog leest, wil het zeggen dat je geïnteresseerd ben in de elektrische gitaar. Misschien je eerste gitaar of je bespeelt al een akoestische gitaar. Het kiezen van een elektrische gitaar die bij je past is niet zo makkelijk. Verschillende factoren spelen een rol. Maar eerst omschrijven we in het kort een aantal onderdelen van de gitaar die de keuze misschien wat makkelijker maken, maar zeker duidelijkheid geven waarover we het hebben.

 

Elementen (Pickups): Zonder meer een belangrijk punt, deze geven het karakter van je gitaar weer. Geplaatst op de body van de gitaar, onder de snaren. Ze zijn gemaakt van magnetische polen met spoeldraad. Als je een snaar aanslaat nemen de magneten de trillingen weer en geven deze door aan de versterker. Er zijn twee veel voorkomende elementen: single coils en humbuckers.

Single coil: De single coil is het element waar het elektrisch gitaarspelen mee begonnen is. Meestal te herkennen aan de zes magneetstaafjes. Afhankelijk op de positie van je body kan hij een ronde bluesachtige toon maken tot scherp agressieve klanken. Gitaren met deze elementen waren heer en meester in de jaren '50 voor blues, jazz, en rock stijlen. Historische modellen zijn de Fender® Telecaster® met twee elementen en een 3-standenschakelaar. Hiermee kan je kiezen voor het hals element, brugelement of beide. De andere is de populaire Fender® Stratocaster® met drie single coils en 5-Standenschakelaar. Twee extra mogelijkheden voor het middelste element en midden- met brug pickup samen. Wel moeten we rekening houden dat dit type element gevoelig is voor interferentie, dit kan resulteren in bijgeluiden en meer gevoeligheid bij de versterker.

Humbucker: Enkele techneuten zochten naar een oplossing om die bijgeluiden, "hum", te elimineren. Dit dezen ze door twee single coils tegen elkaar te plaatsen om zo het phase probleem terug te dringen, met als klankresultaat een warmere sound. Gitaren zoals de Gibson® Les Paul® en Gibson SG® zijn historisch gezien de beste voorbeelden. Over het algemeen worden humbuckers gebruikt voor de stevigere muziekstijlen, zeker als er met distortion wordt gespeeld. Ben je op zoek naar een warme sound of wil je een zo stil mogelijke gitaar, denk dan aan dit element.

 

Bodyvorm: Er zijn ontelbare modellen, maar zo'n 80% gaat het om een TE-Model, ST-Model, LP-Model en SG-Model of variaties hiervan. De keuze van hout en elementen heeft veel invloed op het totale karakter. Hieronder staan de vier meest voorkomende bodyvormen beschreven.

TE-Model: De meest authentieke bodyvorm op basis van de eerste elektrische gitaar die natuurlijk is ontworpen door Leo Fender, de Telecaster®. Een simpel ontwerp waar alleen de zijkanten zijn afgerond. Herkenbaar aan zijn enkele cutaway en twee single coils.

ST-Model: Ontworpen door Leo Fender en heet dan Stratocaster®. Te herkennen aan de a-symetrisch dubbele cutaway. Doordat de bovenste hoorn langer is, zorgt dat voor een betere balans als er met een band wordt gespeeld. Meestal drie single coil elementen en een tremolo systeem. De contouren van de body zijn meer afgerond voor meer speelcomfort. Zo zie je aan de onderkant van de body een schuin stuk waar je met je arm op rust en aan de achterkant is een stuk weggelaten zodat hij beter aansluit rond je middel.

LP-Model: De eerste elektrische gitaar met humbuckers en ontworpen door Les Paul, een beroemde Jazz gitarist die samen met Gibson® tot deze icoon zijn gekomen. De vorm is afgeleid van de viool, zo kan je zien dat de bovenkant gewelfd (arched) is. Een enkele cutaway zodat de hogere posities makkelijker te bereiken zijn, de hals is verlijmd met de body voor meer sustain. Net als de SG is de mensuurlengte (afstand tussen de topkam en brug) bijna 2cm korter. Gitaristen met kortere armen kunnen dit als prettiger ervaren. Als een LP-Model gitaren van de juiste houtsoorten is gemaakt zal hij wat zwaarder zijn. 

SG-Model: De letters SG staan voor Solid Guitar en werdt in de jaren '60 gezien als de opvolgen van de Les Paul. Geen gewerfde top, maar wel twee symmetrische cutaways. De twee humbuckers zijn behouden net als de gelijmde halsverbinding.

 

Houtsoorten voor de body: Het soort hout en kwaliteit zijn mede bepalend voor het karakter van de gitaar.

Essen (Ash): Veel gebruikt bij ST-Model en TE-Model gitaren. Het staat bekend om zijn helderheid en open toon.

Elzen (Alder): Dit heeft een breed toonbereik en is vooral sterk in de midden en lage frequenties. Omdat het niet zo'n bijzonder houttekening heeft zal het een dekkende finish hebben. Net als essen is het een veel gebruikte houtsoort voor ST-Model en TE-Model gitaren.

Mahonie (Mahogany): Levert een warme en volle klank met veel sustain. Veel gebruikt bij LP-Model en SG-Model gitaren.

Lindenhout (Basswood): Een houtsoort dat een vrij laag gewicht heeft. Het heeft bijzonder goede klankeigenschappen, een mooie warme toon en een goede sustain. De houtkleur is erg licht en heeft geen bijzondere structuur, dus zal meestal in een dekkende kleur gespoten worden. 

 

Houtsoorten voor de toets: 

Palissander (Rosewood): Warm toonkarakter en wordt veel gecombineerd met een esdoorn (maple) hals, dit zorgt voor een mooie balans tussen helder en warm. 

Esdoorn (Maple):  Dit geeft de gitaar meer helderheid. Vaak zijn de halzen ook van esdoorn om dit effect te versterken. Veel gebruikt bij vintage stijl gitaren.

Ebben (Ebony): Erg duurzaam en geeft de gitaar meer helderheid. Wordt meestal gebruikt bij de gitaren in het duurdere segment.

Zwart walnoten (Black walnut): Het beste hout alternatief voor palissander. Palissander wordt steeds moeilijker te verkrijgen en dit zorgt dat de prijzen steeds hoger worden. Fabrikanten willen gitaren betaalbaar houden en Black walnut is een goed alternatief. 

 

Brug: Kies je voor een vaste brug of een tremolo? Als je je favoriete bodyvorm hebt gekozen, dan is het meestal al bepaald welke brug erop zit. Bij een TE-Model en LP-Model is de kans 98% dat er geen tremolo op zit. Bij een ST-Model net omgekeerd. Moderne merken zoals Music Man, PRS en Schecter bieden beide opties. Helaas zitten deze instrumenten in het iets hogere of hoge prijssegment. Een tremolo laat je geluid zweven, maar kent ook wat nadelen. Doordat je aan je snaren trekt is de kans groter dat je gitaar ontstemd. Bij duurdere gitaren is dit probleem stukken minder. Ook het stemmen met een gitaar die voorzien is van een tremolo systeem is iets meer werk.

 

Hopelijk heeft de bovenstaande informatie meer duidelijkheid gegeven over de elektrische gitaar. Maar welke gitaar is nu geschikt? Als eerste vinden we het belangrijk op welk niveau je zit. Heb je nog nooit gitaar gespeeld dan zijn gitaren vanaf € 200,00 zeker geschikt voor de eerste paar jaar. Online kan je elektrische gitaren vinden in een lager prijssegment, maar met deze instrumenten loop je het risico dat ze niet toonzuiver zijn, slecht op stemming te houden zijn en vaak slecht afgewerkt. Dan hebben we hen nog niet over de bespeelbaarheid en het geluid. Daarom investeer in een goede beginners gitaar.

Heb je al wat ervaring op het gebied van gitaarspelen dan is het verstandig om iets meer geld uit te geven, afhankelijk van je vorderingen. Goede instrumenten reageren beter op je manier van spelen. Je hebt meer vaardigheden en bij een goedkopere gitaar loop je het risico binnen enkele maanden geen inspiratie meer uit je instrument te halen.

TE-Model

Deze Vintage V52 is een TE-Model gitaar.

Basic model

Twee single coil voor een open en helder klank

Vaste brug

Blues, Jazz en Country

 

Deze Vintage V6 is een ST-Model gitaar.

Basic model

Drie single coil voor een helder tot scherpe klank

Tremolo systeem

Pop, Rock, Blues, Jazz en Country

 

Deze Vintage V100 is een LP-Model gitaar.

Archtop model

Twee humbuckers voor een warme klank

Vaste brug

Blues, Jazz en Rock

 

Het kan zijn dat je nu precies weet welke gitaar bij je past. Met alle informatie die je hebt ingewonnen kan hij op papier het beste instrument zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je een klik ermee hebt, een gitaar is iets persoonlijks, het zegt iets over je. Wij willen je graag helpen met de beste keuze, hiervoor kan je ons bellen of een bezoekje nemen in onze winkel waar zo'n 400 gitaren staan.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »