Lakonderhoud Gitaar

  • Geplaatst op
  • Door p.j.
  • 0
Lakonderhoud Gitaar

Hoe maak ik mijn gitaar goed schoon? Dit is aan ons een veel gestelde vraag en hieronder volgt het antwoord.

In onze winkel, en ook via de mail, krijgen we regelmatig de vraag hoe een gitaar schoon te maken en of te onderhouden. In deel 1 bespreken we de body en hals. Bij de volgende delen komen de toets, fretten en hardware voorbij.

 

Belangrijk is het om te weten om welke voor soort finish de gitaar heeft. Hoogglans, gesatineerd of open pore zijn de meest voorkomende afwerkingen. Een combinatie kan ook, een hoogglans polyester body met een gesatineerde hals  bijvoorbeeld. Er zijn ook gitaren met een nitrocellulose finish, bij oudere instrumenten te herkenbaar aan een doffere look en meestal kleine haarscheuren in de lak. Ook veel Amerikaanse gitaren zoals Fender, Gibson, Martin en PRS die voor 1995 zijn gebouwd.

 

De volgende stappen:

  1. Gebruik een passende onderhoudsproducten. Wij geven de voorkeur aan MusicNomad producten, zij zijn gespecialiseerd in onderhoud aan instrumenten en gebruiken milieuvriendelijke materialen.
  2. Zorg dat het instrument zo veel mogelijk stof vrij is. Gebruik een zachte doek of super fijne kwast. Eventueel een cleaner bij hardnekkig vuil;
  3. Breng bij gesatineerde delen een beetje vloeistof aan op een uitra zachte doek. Dit kan een microvezel doek zijn, maar het liefst zachter. Wrijf voorzichtig over het oppervlak met een draaiende beweging. Eventueel teveel aangebracht poetsmiddel met een droog stukje van de doek afnemen. Wij gebruiken MusicNomad Guitar Detailer (MN100), deze verwijderd vingerafdrukken, stof en oppervlakkige plekjes. Laat de gesatineerde finish niet glanzen, maar probeer het altijd  op een minder opvallend stukje uit;
  4. Bij hoogglans onderdelen van de gitaar kan je een Guitar Polish of Wax gebruiken, ook hier adviseren we het eerst op een onopvallend deel van de gitaar uit te proberen. Je weet nooit of er kleurverandering ontstaat. Breng een beetje polish aan op een uitra zachte doek. Dit kan een microvezel doek zijn, maar het liefst zachter. Wrijf voorzichtig over het oppervlak met een draaiende beweging. Laat het even intrekken en gebruik een schoon stuk van de doek of een nieuwe doek om de glans weer terug te brengen. Eventueel teveel aangebracht poetsmiddel met een doek verwijderen.

 

Voor advies kunt u altijd even contact met ons opnemen of neem uw gitaar mee naar onze winkel. Geen zin of tijd om uw gitaar te poetsen, wij hebben alle middelen in huis om het voor u te doen. Natuurlijk tegen een kleine vergoeding.

 

Hieronder een paar filmpjes van Music Nomad.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »