Verschillen tussen Auditorium en Orchestra

  • Geplaatst op
  • Door p.j.
  • 0
Verschillen tussen Auditorium en Orchestra

Een veel gestelde vraag is wat de verschillen zijn tussen Auditorium en Orchestra gitaren.

Elk gitaarmerk maakt instrumenten naar eigen idee of veranderen een bestaand concept, maar in grote lijnen kunnen we de verschillen tussen Auditorium en Orchestra gitaar samenvatten in drie punten.

  1. Mensuurlengte (Scale)
  2. Halsbreedte
  3. Slagplaat

Het belangrijkste is de mensuurlengte, bij een Orchestra is deze 645mm (25.4") en bij een Auditorium 633mm (24.9"). De Orchestra heeft dezelfde scale als een dreadnought en klinkt daardoor net zo stak. Dit is wat slaggitaristen vaak zoeken. Een kortere mensuur is geliefd bij fingerpickers en bluesgitaristen. Een minder strakke toon, maar het benden van de snaren gaat een stuk makkelijker.

Auditorium gitaren hebben een standaard halsbreedte van 43mm, gemeten bij de topkam. Orchestra gitaren daar en tegen een iets bredere hals, namelijk 44.5mm. Een iets bredere hals is voor gitaristen met grote handen een uitkomst, maar ook fingerpickers vinden dit niet onplezierig.

Bij Martin gitaren is het duidelijk te zien dat er een "teardrop" model slagplaat wordt gebruikt bij Orchestra modellen, de Auditorium moet het doen met een standaard formaat slagplaat.

Als je beide gitaren naast elkaar zet, zie je geen verschil. Beide bodies zijn qua vorm identiek.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »