Art & Lutherie Legacy Q-Discrete Akoestische gitaar Denim Blue SG

Art & Lutherie Legacy Q-Discrete Akoestische gitaar Denim Blue SG

Deze Art and Lutherie Legacy Q-Discrete is een Concert Hall model Akoestische gitaar met element en regelingen op het bovenblad. Massief fichte bovenblad en drie lagen massief Wild cherry hout voor de zij- en achterkant. Een met de hand gemaakte gitaar uit Canada.

€ 669,00
Inclusief belasting
 In bestelling (Levertijd nog niet bekend)
 

Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor administratie en verzending. Wij vragen u niet om reviews te geven of om op nieuwsbrieven te abonneren.

 

DI-ZA besteld, volgende werkdag in huis! Gratis levering binnen Nederland voor orders boven de € 75

 

Retouren binnen 30 dagen.

Omschrijving

Art and Lutherie bestaat sinds 1995 en is een onderdeel van Godin Guitars. Van begin tot het einde worden ze in Canada gemaakt. De Legacy Q-Discrete is een Concert Hall model met de ingebouwde electronica, waarvan de volume- en toonregeling op het bovenblad zitten. Nu kan je hem gebruiken voor recording of op het podium zonder microfoon. Een Legacy heeft veel overeenkomsten met een Orchestra model, net als de Americana heeft hij een iets kortere mensuurlengte. Hij is uitgevoerd in een Denim Blue Semi Gloss finish, een gesatineerde lak met grijze en blauwe tinten. Kenmerkend voor Art and Lutherie is de Select Pressure Tested Top, voor de beste kwaliteit massieve bovenbladen voor de optimale resonantie. Zangbalken van Adirondack spruce, dit is uiterst sterk en licht van gewicht. De brugzadel en topkam worden door GraphTech verzorgd. Deze gebruiken Tusq, een materiaal dat doet denken aan ivoor. Voor deze gitaar wordt 95% van het hout uit Canada gebruikt.

Kast
Voor het bovenblad worden massief fichte houtdelen gebruikt. In de fabriek van Art and Lutherie worden deze met de hand geselecteerde en zijn book matched, dit ziet er niet alleen mooier uit het laat de gitaar ook beter klinken. Alle Art and Lutherie gitaren ondergaan door een select pressure test. Elk massief bovenblad voldoet aan de hoogte eisen voor een maximale vibratie zodat de projectie en resonantie in balans zijn. Sitka Spruce komt voornamelijk uit Canada en is herkenbaar aan de iets donkerdere kleur en is iets zwaarder dan Engelmann Spruce. De fijnheid van de nerf heeft invloed op de klank. Het beste Fichte groeit in koudere streken en berggebieden waar de spar langzaam en met dunne jaarringen kan groeien. Het is sterker, elastischer en deze combinatie vertaalt zich in een breed dynamisch bereik en scherpe articulatie waardoor het geschikt is voor alles van agressieve tokkelen tot flatpicking fingerpicking. Voor de rest van de kast worden gelamineerde Canadese wild kersen houtdelen gebruikt. Gelamineerd omdat is makkelijker is om te bewerken en het minder gaat rondzingen wanneer de gitaar wordt uit versterkt. Natuurlijk heeft dit invloed op de dynamiek van de klank, maar Art and Lutherie gebruiken drie dunne lagen massief hout voor zijn laminaat. Veel merken in dit segment gebruiken tussen de lagen door geperst hout en dat heeft veel meer invloed op de toonkwaliteit. De dichtheid en reflectie van kersenhout heeft veel overeenkomsten als dat van esdoorn. De rijke toon, krachtig middengebied en goede balans zonder dat het ten kosten gaat van de bassen of hoge frequenties zijn uitstekende eigenschappen voor deze gitaar. Een gesatineerde lak zorgt voor voldoende bescherming en laat het hout optimaal resoneren.

Hals
Wie de vlag van Canada kent, weet dat daar een maple leaf (esdoorn blad) op staat afgebeeld. Om hun trots hiervan een stukje mee te geven gebruikt Art and Lutherie Silver leaf voor de hals. Een sterk houtsoort dat de hoge tonen van de gitaar doet versterken. Hij bestaat uit twee delen, het middenstuk en kop zijn uit een stuk hout, de hak is daar aan toegevoegd. Deze constructie zorgt voor een sustainrijke toon. Natuurlijk is er een verstelbare halspen in verwerkt. De hoek waaronder de hals op de body wordt geplaatst speelt een belangrijke rol in de klankkwaliteit. Als de hals te ver naar achteren is geplaatst verlies je bassen en gaat de gitaar dun klinken. Andersom verlies je hoge tonen en gaat de gitaar dof klinken. Art and Lutherie heeft een bijzondere hals/body constructie waarbij geen lijm wordt gebruikt, hout op hout dus. Lijm zou vibraties kunnen absorberen en dat is niet gunstig voor de toonkwaliteit. Veel gitaristen houden van een gesatineerde hals en ook deze gitaar voldoet aan deze wens. Art and Lutherie kiest voor een hoogwaardige topkam, namelijk TUSQ van Graph tech, ook weer om de beste toon te behalen.

Toets
Palissander is het meest gebruikte houtsoorten voor de toets van een gitaar. Het is duurzaam en heeft een openere structuur als bijvoorbeeld esdoorn of ebben. Ook klinkt het minder helder. Zoals bij de meeste akoestische gitaren zijn er positieaanduidingen in de vorm van stippen aangebracht. Deze houtsoort behoort tot de 5% die niet uit Canada komt.

Concert Hall
Een combinatie van een Auditorium en Orchestra gitaar. In ieder geval een stuk compacter dan een een Dreadnought, hierdoor speelt hij comfortabeler voor de meeste gitaristen. Dames zullen deze body vorm erg waarderen, maar omdat hij iets minder bassen heeft is hij beter voor recording en live toepassingen. Net als de meeste Art and Lutherie gitaren heeft ook deze Legacy ook een mensuurlengte van 631mm, standaard is dit bij een Dreadnought 645mm. Hierdoor speelt hij ook een stuk soepeler. 

Element
Art and Lutherie wijkt met de Q-Discrete af van de hedendaagse standaard. Onder de brug zit een piëzo systeem die de klanken naar de voorversterker stuurt en op het bovenblad zitten twee koppen die verantwoordelijk zijn voor de toon- en volumeregeling. Een knipoog naar de de zestig, want toen kwam dit veel vaker voor.

Datasheet

623501047086
Datasheet
Uitvoering
6-Snarige akoestische gitaar met element
Body vorm
Orchestra
Top
Massief fichte
Bracing
Scalloped X
Body
Gelamineerd kersen
Bodybinding
Kunststof bruin/wit
Rosette
Ringen zwart/wit
Mensuurlengte
24.84-Inch (631mm)
Hals
Esdoorn (3-Delig)
Halsbinding
Geen
Halsbreedte
43.7mm
Toets
Palissander
Toetsinleg
Stippen kunststof
Fretten
21 Standaard
Slagplaat
Enkellaags wit parelmoer
Mechanieken
Vintage open-back
Hardware kleur
Vernikkeld
Brug
Palissander
Electronica
Piëzo met Q-Discrete Voorversterker
Kleur
Blauw
Accessoires
Geen

Je bent misschien ook geïnteresseerd in